BITCOIN

Berdagang mata wang krypto Bitcoin

Apakah Bitcoin?

Bitcoin adalah mata wang digital global berdasarkan komputasi teragih bukannya emas atau bank. Pada penulisan ini, Bitcoin adalah mata wang digital terbesar di dunia mengikut kapitalisasi pasaran (market cap), bermakna nilai pasaran keseluruhannya lebih besar daripada mana-mana mata wang digital lain.

Bitcoin telah menawarkan pulangan yang menjanjikan kepada pedagang dan pelabur, termasuk ketika harganya meningkat lebih daripada 1,000% pada tahun 2017. (Diperoleh 14 Mei 2019 - Coindesk) Pada masa yang sama, pedagang perlu ingat bahawa mata wang digital ini sangat mudah berubah dan telah mengalami penurunan tajam pada beberapa ketika.

Bitcoin juga memberikan peluang untuk pelbagai, seperti yang ditunjukkan oleh penyelidikan pasaran yang menunjukkan bahawa Bitcoin telah menunjukkan korelasi yang rendah dengan kelas aset lain secara berulang kali. (Diperoleh 14 Mei 2019 - Pautan PDF) Dengan kata lain, harga Bitcoin secara umumnya tidak mengikuti fluktuasi yang berkaitan dengan kelas aset lain seperti saham dan bon.

Oleh itu, pedagang dan pelabur berpotensi mengurangkan ketidakstabilan portfoli mereka melalui Bitcoin.

Bitcoin adalah:

TERSENTRALISASI

Bitcoin adalah tersentralisasi, yang bermaksud ia tidak dikeluarkan atau dikawal oleh mana-mana bank pusat. Transaksinya direkodkan dalam blockchain, yang merupakan sistem buku besar teragih yang tersebar di pelbagai peranti dan tidak boleh diubah suai. Transaksi yang direkodkan dalam blockchain ini tersedia kepada orang ramai.

Ciri-ciri ini bertujuan untuk melindungi daripada penipuan. Setiap transaksi direkodkan dalam blockchain, jadi maklumatnya ada untuk pihak yang berkepentingan.

Selain itu, kerana tiada entiti pusat yang mengawal Bitcoin, ia berpotensi terus wujud walaupun kerajaan di seluruh dunia memilih untuk melarang mata wang digital ini.

DIGITAL

Bitcoin adalah digital, jadi ia hanya ada dalam bentuk elektronik. Ciri ini menjadikan Bitcoin sangat sukar dipalsukan, berbeza dengan unit mata wang fiat. Teori, sekumpulan pelombong boleh mendapatkan kawalan 51% ke atas kuasa pengiraan Rangkaian Bitcoin, yang akan membolehkan pihak jahat berpotensi membuat belanja ganda dengan Bitcoin mereka dan membalikkan transaksi.

Namun, mendapatkan kuasa pengiraan sebanyak ini akan menjadi sangat sukar, dan ini membantu mengekalkan keselamatan Rangkaian Bitcoin.

GLOBAL

Bitcoin boleh digunakan di banyak tempat. Ini boleh menjadikan mata wang digital ini sangat membantu di kawasan yang menghadapi kawalan modal atau hiperinflasi.

Apa Yang Membuatkan Bitcoin Unik?

Bitcoin dicipta untuk menyediakan sistem wang baharu yang tidak bergantung kepada bank atau kerajaan. Sesetengah menggambarkannya sebagai sistem "tidak perlu kepercayaan," kerana ia tidak bergantung kepada pihak ketiga yang dipercayai.

Ini adalah mata wang digital, berbeza dengan mata wang fiat seperti paun British, dolar AS atau euro. Lebih khusus, Bitcoin adalah mata wang digital pertama yang berjaya. Walaupun berapa mata wang digital wujud sebelum Bitcoin, mereka tidak mencapai penerimaan yang besar.

Bagaimana Bitcoin Dicipta?

Unit-unit baru Bitcoin dicipta menggunakan Protokol Bitcoin. Pelombong Bitcoin menerima unit mata wang digital ini dengan mengesahkan transaksi. Kaedah ini untuk mencipta Bitcoin adalah sepenuhnya terdesentralisasi.

Bagaimana Transaksi
Bitcoin Berfungsi?

Transaksi Bitcoin melibatkan menghantar mata wang digital dari satu alamat Bitcoin ke alamat lain. Transaksi mata wang digital ini direka untuk berlaku dengan cepat dan kos rendah. Walau bagaimanapun, terdapat waktu-waktu di mana Rangkaian Bitcoin berdepan kesukaran untuk mengendalikan permintaan pengguna. Dalam kes ini, transaksi mengambil masa yang signifikan atau memerlukan yuran transaksi yang besar.

Bagaimana Anda Menggunakan Bitcoin?

Pertama sekali, anda perlu memperoleh beberapa Bitcoin. Salah satu cara mudah untuk melakukan ini adalah dengan membuka akaun melalui pertukaran dan membeli beberapa mata wang digital ini.

Kemudian, anda perlu membuka dompet Bitcoin, di mana anda boleh memindahkan Bitcoin anda dan menyimpannya.

Anda boleh mengguna Bitcoin dengan menggunakan unit mata wang digital yang anda simpan dalam dompet Bitcoin. Unit-unit mata wang digital ini boleh digunakan dalam talian dan secara bersemuka, sama ada untuk membeli barang dan perkhidmatan melalui laman web atau membuat transaksi serupa di lokasi fizikal. Beberapa laman web, sebagai contoh 99Bitcoins.com, senaraikan syarikat-syarikat yang menerima Bitcoin sebagai kaedah pembayaran.

Pilihan lain adalah menggunakan Bitcoin untuk membeli mata wang digital lain melalui pertukaran. Melalui pertukaran seperti Coinbase, pelabur boleh membeli Ether, XRP, atau Litecoin, sebagai contoh.

Menghantar Bitcoin

LEVERAGE BITCOIN

Pengguna mempunyai Bitcoin, mereka boleh memanfaatkan alamat Bitcoin dan kunci peribadi mereka untuk menghantar unit mata wang digital. Setiap transaksi disahkan oleh Rangkaian Bitcoin. Untuk mencapai ini, transaksi perlu dienkripsi, yang mengubahkannya menjadi rentetan nombor yang besar.

RANGKAIAN BITCOIN

Rangkaian Bitcoin kemudiannya memasukkan transaksi ini, bersama dengan semua transaksi lain yang berlaku dalam jendela 10 minit ke dalam "blok." Ribuan peranti yang membentuk Rangkaian Bitcoin kemudiannya mengesahkan transaksi menggunakan formula matematik.

BLOK

Setelah semua transaksi yang berlaku dalam jendela 10 minit tersebut disahkan, satu blok ditambang. Blok ini kemudiannya ditambahkan ke dalam blockchain, buku lejar teragih yang mengandungi setiap transaksi Bitcoin.

PENGILANG BITCOIN

Pelombong menerima insentif (dalam bentuk Bitcoin) untuk menyumbang kuasa pengiraan mereka kepada proses ini. Ganjaran perlombongan ini direka untuk berubah dari masa ke masa, berkurangan sebanyak 50% lebih kurang setiap empat tahun.

Oleh kerana semua transaksi yang direkodkan dalam blockchain ini tersedia kepada orang ramai, semua orang boleh melihat bahawa transaksi ini sah. Pendekatan ini juga membantu melindungi maklumat kunci pengguna, kerana pengesahan tidak memerlukan data peribadi atau kunci peribadi mereka dinyatakan.

Bagaimana Bitcoin Diperdagangkan?

Bitcoin biasanya diperdagangkan melalui pertukaran atau perkhidmatan kaunter (OTC). Perkhidmatan OTC biasanya digunakan oleh mereka yang ingin membuat transaksi besar.

Satu cara untuk berdagang Bitcoin adalah dengan mencari pertukaran yang boleh dipercayai dan membuka akaun di sana. Banyak pertukaran telah mengalami penggodaman, jadi penting bagi pedagang untuk menjalankan kajian mendalam sebelum menggunakan salah satu daripada pasaran ini.

Untuk beberapa pertukaran, membuka akaun memerlukan melalui proses pengesahan. Coinbase, sebagai contoh, memerlukan semua pengguna baru mengesahkan identiti mereka dengan mengunggah ID gambar melalui aplikasi Coinbase atau laman web syarikat itu sendiri. (Diperoleh 15 Mei 2019 - Coinbase)

Coinbase telah menyediakan panduan pelbagai untuk mengunggah gambar ID, menekankan bahawa gambar ini harus semasa dan semua maklumat harus jelas terlihat. (Diperoleh 15 Mei 2019 - Coinbase)

Daripada situ, pihak yang berkepentingan mempunyai banyak kaedah yang berbeza yang boleh mereka gunakan untuk berpotensi mendapatkan keuntungan daripada Bitcoin.

  • Mereka boleh membeli mata wang digital dengan harapan ia akan meningkat nilainya dan menawarkan pulangan yang menarik.
  • Mereka berpotensi berdagang pilihan dan dana, kontrak derivatif yang direka untuk membantu menguruskan risiko.
  • Pilihan lain adalah kontrak perbezaan (CFD), yang membolehkan anda bertaruh di mana harga Bitcoin akan pergi tanpa membeli mata wang digital asas. Dengan berdagang kontrak ini, pelabur boleh mendapat manfaat daripada leverage hingga 2:11 dan spreads rendah, yang boleh membantu meningkatkan pulangan berpotensi.

Mengapa Pelabur Perlu Berdagang Bitcoin?

Walaupun pelabur dan pedagang mempunyai banyak pilihan yang berbeza, Bitcoin adalah mata wang digital yang inovatif yang telah menghasilkan pulangan yang sangat tinggi sepanjang hayatnya. Terdapat banyak kisah tentang orang yang menjadi jutawan dengan membeli Bitcoin pada masa yang tepat dan menyimpannya sehingga nilainya meningkat dengan tajam. Tambahan pula, Bitcoin dapat memberikan peluang kuat untuk pelbagai, yang dapat membantu pelabur mengurangkan ketidakstabilan keseluruhan portfoli mereka.

Mengapa Perlu Berdagang Bitcoin Dengan FXCM?

Kami adalah pembekal utama perdagangan forex, jadi berdagang dengan kami dapat memberikan anda beberapa kelebihan termasuk:

  • Perkhidmatan Pelanggan Yang Memenangi Anugerah: Dapatkan perkhidmatan berkualiti tinggi 24 jam sehari, lima hari seminggu
  • Pendidikan Premier Percuma: Ijazah atas permintaan, webinar dan arahan secara masa nyata memberikan pendidikan yang anda perlukan
  • Selain itu, anda boleh berdagang pada platform perdagangan Trading Station kami, salah satu platform perdagangan yang paling inovatif di pasaran.

CUBA DEMO

Pendedahan

1 Leverage: Leverage ialah pedang bermata dua dan secara dramatik dapat menggandakan keuntungan anda. Ia juga boleh menggandakan kerugian anda secara dramatik. Dagangan mata wang asing dengan sebarang tahap leverage mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur.

Prestasi Masa Lalu: Prestasi Masa Lalu bukan penunjuk keputusan masa depan.

Sebarang pendapat, berita, penyelidikan, analisis, harga, maklumat lain, atau pautan ke laman web pihak ketiga yang terkandung dalam laman web ini disediakan atas dasar "apa adanya", sebagai komen pasaran am dan tidak merupakan nasihat pelaburan. Komen pasaran tidak disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk mempromosikan kemandirian penyelidikan pelaburan, dan oleh itu tidak tertakluk kepada sebarang larangan dagangan sebelum penyebaran. Walaupun komen ini tidak dihasilkan oleh sumber bebas, FXCM mengambil semua langkah yang mencukupi untuk menghapuskan atau mencegah sebarang konflik kepentingan yang timbul daripada penghasilan dan penyebaran komunikasi ini. Para pekerja FXCM komited untuk bertindak demi kepentingan terbaik pelanggan dan mewakili pandangan mereka tanpa menyesatkan, memperdaya, atau memudaratkan keupayaan pelanggan membuat keputusan pelaburan yang berinformasi. Untuk maklumat lanjut mengenai pengaturan dalaman dan pentadbiran FXCM untuk mencegah konflik, sila rujuk kepada Polisi Pengurusan Konflik Syarikat. Sila pastikan anda membaca dan memahami Peruntukan Penafian Penuh dan Tanggungjawab kami mengenai Maklumat di atas, yang boleh diakses di sini.

Pautan Pihak Ketiga: Pautan ke laman web pihak ketiga disediakan sebagai kemudahan anda dan untuk tujuan maklumat sahaja. FXCM tidak bertanggung jawab ke atas kesahihan, kandungan, atau perkara lain yang berkaitan dengan perkara luaran laman web atau untuk pautan berikutnya, dan tidak bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang timbul daripada penggunaan atau kandungan lain. Laman web sedemikian bukan dalam kawalan kami dan mungkin tidak mengikuti standard privasi, keselamatan, atau kebolehaksesan yang sama seperti laman web kami. Sila baca pautan "terma dan syarat" pada laman web