Pengenalan kepada Pelaburan Logam Mulia di Malaysia

Kategori: Perdagangan Emas dan Komoditi  

Tag: pelaburan emas  

Tarikh terbitkan: 2023-11-27

Melabur dalam logam mulia menarik bagi pelabur kerana terdapat pelbagai pilihan pelaburan yang boleh mewujudkan kepelbagaian dalam portfolio. Tetapi logam mulia manakah yang paling sesuai untuk pelaburan?

Teruskan membaca untuk mengetahui mengenai pelaburan logam yang paling popular, mengapa mereka dianggap sebagai "logam mulia", dan kaedah pelaburan yang mungkin paling sesuai dengan strategi anda.

Sedang tergesa? Jika anda ingin memulakan perdagangan logam mulia, FXCM adalah salah satu broker terkemuka untuk dipertimbangkan di Malaysia.

Kandungan

Apakah logam mulia yang sesuai untuk pelaburan?
- Emas
- Perak
- Platinum
- Tembaga
- Palladium

Bagaimana untuk melabur dalam pasaran logam mulia?
- Saham Biasa
- Dana Didagangkan di Bursa (ETF) dan Dana Kumpulan
- Hadapan dan Opsyen
- Sijil
- Membeli logam mulia di Pasaran FXCM

Apakah faedah dan risiko pelaburan dalam logam mulia?
- Faedah
- Risiko

Ringkasan

Apa logam berharga yang sesuai untuk pelaburan?

Logam mulia adalah logam yang jarang dan mempunyai nilai ekonomi tinggi. Nilai mereka datang daripada kelangkaan, kegunaan praktikal dalam operasi industri, dan ciri-ciri pelaburan.

Melabur dalam logam mulia merupakan cara yang baik untuk membentangkan portfolio anda. Anda boleh melindungi daripada inflasi dalam mana-mana portfolio.

Bagi pelabur baru, mungkin sukar untuk memutuskan logam mana yang patut dilaburkan, kerana setiap logam wujud dalam bentuk yang berbeza dan mempunyai ciri-ciri dan pasaran yang unik.

Logam mulia popular dalam pasaran logam semasa termasuk emas, perak, platinum, tembaga, dan paladium. Berikut adalah pengenalan terperinci mengenai kelima-lima logam mulia ini untuk membantu anda memahami pelaburan logam secara mendalam.

Apa logam berharga yang sesuai untuk pelaburan

Emas

Emas adalah pilihan yang paling popular bagi pelabur, ia merupakan logam yang berharga. Berbeza dengan kebanyakan logam, emas tidak mudah berkarat atau reput, mempunyai sifat daktiliti, dan merupakan pengalir haba dan elektrik yang baik. Ia mempunyai pelbagai aplikasi dalam bidang pembuatan elektronik dan penjagaan kesihatan gigi, dan adalah umum diketahui bahawa ia merupakan bentuk mata wang dan asas permata.

Setiap hari sepanjang tahun, pasaran menentukan nilai semasa emas. Harganya berubah terutamanya mengikut kesan fluktuasi sentimen pasaran. Berbanding dengan komoditi lain, ia kurang terkesan oleh undang-undang penawaran dan permintaan. Ini kerana emas baru yang dikeluarkan sangat sedikit berbanding dengan emas yang telah ada. Ini bermaksud harga emas turun apabila pemiliknya mahu menjual dan naik apabila mereka mahu membeli.

Kenaikan keinginan untuk menyimpan logam berharga boleh dikesan melalui sebab-sebab berikut:

 • Ia mempunyai keupayaan untuk menentang resesi ekonomi dan mengekalkan nilai dia. Di zaman kesusahan mata wang dan politik, melabur dalam emas sering dilihat sebagai cara selamat untuk mengekalkan nilai.
 • Berbanding dengan pelaburan tunai, emas dapat melindungi dengan berkesan daripada inflasi. Oleh itu, dalam tempoh inflasi, apabila kadar pulangan dari pasaran saham, bon atau hartanah adalah negatif, pelabur akan sering cuba melabur dalam emas.
 • Di hadapan peperangan dan kekacauan politik, jika emas disimpan, ia boleh ditukar dengan barang-barang keperluan seperti makanan, tempat tinggal, dan sebagainya.

Walaupun emas adalah pelaburan yang baik, kos membeli jumlah besar emas mungkin sukar untuk beberapa pelabur baru ditanggung.

Perak

Indeks nilai perak berbeza daripada emas, dan harganya akan berfluktuasi mengikut permintaan untuk penyimpanan nilai dan kegunaan industri. Dengan kata lain, harga perak banyak dipengaruhi oleh permintaan pengumpul logam dan ketersediaan serta permintaan perak untuk kegunaan industri.

Walaupun perak, seperti emas, mempunyai kegunaan kewangan dan hiasan, ia juga dipengaruhi oleh permintaan industri yang besar. Ini bermaksud bahawa logam ini tidak hanya dibeli oleh pelabur, tetapi juga oleh pengilang yang menggunakannya untuk pelbagai tujuan.

Oleh kerana ini, harga pasaran perak lebih tidak stabil daripada harga pasaran emas. Berbanding dengan emas, perak adalah lebih murah, yang merupakan pilihan yang baik bagi pelabur baru, kerana pelabur boleh secara beransur-ansur membina dan meningkatkan portfolio logam berharga dari jumlah modal yang kecil.

Sebagai barang simpan, perak biasanya didagangkan seiring dengan emas. Namun, harga ini mungkin terjejas oleh bekalan dan permintaan industri logam. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, harga perak telah berfluktuasi atas sebab-sebab berikut:

 • Ia mempunyai pelbagai kegunaan. Perak tidak hanya wujud dalam barang pengguna seperti bateri dan produk elektronik, tetapi juga wujud dalam persekitaran industri yang lebih banyak, seperti katalis untuk pengeluaran kimia, dan juga digunakan dalam peralatan perubatan dan industri automotif.
 • Untuk jangka masa yang lama, disebabkan penggunaan meluas filem fotografi berasaskan perak, perak adalah penting dalam industri fotografi. Walau bagaimanapun, kemunculan fotografi digital telah menggantikan pasaran ini.
 • Ekonomi pasaran baru yang sedang berkembang di Timur mempunyai permintaan besar untuk produk perubatan dan alat elektrik yang memerlukan perak.
 • Pasaran semikonduktor, mikrolojik dan bateri bergantung banyak pada perak. Disebabkan ciri-ciri elektriknya, perak adalah komponen penting dalam panel solar.
 • Perak digunakan untuk tujuan dekoratif dan praktikal, dan juga diperbentuk menjadi syiling dan duit emas.

Indeks nilai perak berbeza daripada emas

Platinum

Seperti emas dan perak, platinum sentiasa didagangkan di bursa komoditi antarabangsa. Memandangkan platinum lebih jarang dan kurang ditambang, harga platinum di pasaran biasanya lebih tinggi daripada emas semasa tempoh kestabilan politik.

Harga platinum juga dipengaruhi oleh beberapa faktor, yang seharusnya dipertimbangkan oleh mana-mana pelabur sebelum menambahkannya ke dalam portfolio:

 • Platinum digunakan untuk menghasilkan katalis automotif, yang membantu mengurangkan keberbahayaan emisi.
 • Permintaan platinum dalam pembuatan barang kemas dan industri komputer.
 • Selain dari penawaran dan permintaan, faktor geopolitik juga mempunyai impak besar terhadap harga-harga platinum di negara-negara penambangan. Sebagai salah satu contoh, ia disebabkan bilangan kereta yang dihasilkan yang berkurang semasa COVID-19, bermakna permintaan terhadap katalis automotif telah berkurang, menyebabkan harga platinum jatuh. Harga platinum akan meningkat dalam masa dekat dengan peningkatan semula permintaan.
 • Bijih platinum utamanya terdapat di Russia dan Afrika Selatan. Ini menjadikan harga lebih cenderung untuk dimanipulasi atau disokong secara buatan.

Kuprum

Selama ribuan tahun, kuprum telah menjadi keperluan penting untuk teknologi, dan ia masih merupakan bahagian dalam revolusi industri moden. Kegunaan kuprum adalah meluas di seluruh dunia. Ia dianggap sebagai komoditi yang rapat menjejaki pasaran global sebagai hasil daripada ini. Berikut adalah tiga penjelasan klasik mengapa pedagang lebih menyukai kuprum sebagai komoditi.

 • Spekulasi terhadap Pembangunan Industri - Terdapat banyak kegunaan industri untuk kuprum. Ia secara berkesan mengalirkan tenaga, terutamanya haba dan elektrik. Tanpa itu, akan mencabar untuk membina infrastruktur industri yang besar. Penggunaan kuprum sepatutnya meningkat apabila negara-negara membangun seperti Asia, Timur Eropah, dan Afrika memodenkan ekonomi mereka dan membina infrastruktur mereka.

 • Bertaruh pada Pasaran Perumahan - Semasa Resesi Hebat pada tahun 2008, pasaran perumahan dunia terlebih panas dan runtuh. Permintaan perumahan sepatutnya meningkat seiring dengan pasaran membangun di kawasan-kawasan ini.

 • Spekulasi terhadap Jurang Penawaran-Permintaan - Permintaan untuk kuprum seringkali tidak dipenuhi oleh perlombongan dan kitar semula kuprum. Sebahagian dari permintaan tambahan ini mungkin diserap oleh pengembangan lombong dan lombong baru. Ketidakseimbangan ini boleh berterusan untuk tahun-tahun akan datang disebabkan masalah alam sekitar dan sekatan penggunaan tanah. Memperdagangkan kuprum adalah cara untuk membuat ramalan mengenai jurang penawaran/permintaan. Dengan kombinasi langkah-langkah yang betul, ketidakseimbangan di pihak permintaan mungkin, bagaimanapun, boleh berbalik atau seimbang.

Palladium

Palladium adalah ahli keluarga logam berharga yang kurang dikenali, yang merupakan logam berharga lain dengan kegunaan industri penting. Ia digunakan dalam pelbagai proses pembuatan, terutamanya produk elektronik dan industri. Ia juga digunakan dalam pergigian, perubatan, kimia, barang kemas, penapisan air tanah, dan bidang-bidang lain.

Palladium mempunyai banyak persamaan dengan platinum dari segi ciri-ciri dan pasaran, dan harga-harga mereka juga mencerminkan ini, termasuk:

 • Kegunaan industri terbesar bagi palladium adalah penukar katalitik.
 • Palladium adalah 12.6% lebih keras daripada platinum dan merupakan bahan yang lebih tahan lama.
 • Ia digunakan secara meluas untuk menghasilkan tenaga solar dan sel bahan api.

Cara untuk Melabur di Pasaran Logam Berharga

Jika anda berminat untuk melabur di logam berharga di Malaysia, terdapat beberapa cara untuk dipilih. Anda boleh melabur dalam bar emas fizikal atau melalui pelaburan dalam Dana Dagang Bursa (ETF), saham biasa, dagang hadapan atau pilihan.

Saham Biasa

Selain daripada komoditi sebenar itu sendiri, anda juga boleh melabur dalam syarikat perlombongan. Saham penambang logam berharga sejajar dengan trend harga dalam komoditi. Ini memberikan cara lain untuk melabur dalam komoditi yang anda pilih.

Dana Dagang Bursa (ETF) dan Dana Patuh Syariah

Sama ada ETF atau dana patuh syariah memberikan pelabur cara yang mudah dan cecair untuk melabur dalam komoditi tanpa menyimpan bar emas fizikal. Mereka diuruskan oleh syarikat luar dan menggunakan pelaburan anda dalam portfolio mereka sendiri. Ini bermaksud anda mempunyai pelbagai pelaburan, dan anda sepatutnya memilih aset yang terbaik untuk anda.

Futures dan Pilihan

Futures adalah cara lain untuk membeli komoditi, membolehkan pelabur membuat lebih banyak spekulasi mengenai trend harga. Apabila melabur dalam kontrak futures, anda bersetuju untuk membeli aset pada tarikh luput kontrak, dan harga telah diatur oleh anda sebelum ini. Ia akan memberi faedah jika anda tahu bagaimana mengawasi trend harga dan anda boleh memilih untuk memasuki pasaran pada masa yang betul.

Berlawanan dengan pembelian kontrak futures adalah pasaran spot, yang lebih biasa di pasaran pertukaran asing.

Sijil

Sijil memberikan manfaat milikan langsung terhadap bar emas atau logam lain tanpa masalah pengangkutan atau penyimpanan. Walau bagaimanapun, jika anda berdepan dengan bencana dan ingin mencari perlindungan, sila ingat bahawa sijil hanya merupakan sijil, yang tidak menjamin bahawa anda boleh menukarnya dengan produk fizikal.

Membeli logam berharga di Pasaran FXCM

FXCM berdagang pelbagai komoditi di laman webnya. Jika anda fikir ia lebih menguntungkan untuk anda, anda boleh melawat beberapa pengurus dana utama. Untuk memulakan perdagangan forex, indeks, komoditi, dan kriptowangan, anda boleh BUKA AKAUN FOREX.

Jika anda kurang keyakinan, anda boleh menggunakan akaun demo maya atau percuma untuk berlatih. Dengan cara ini, anda boleh menentukan strategi pelaburan anda tanpa tekanan pengurusan risiko.

Membeli logam berharga di Pasaran FXCM

Manfaat dan Risiko Melabur dalam Logam Berharga

Terdapat beberapa manfaat dan risiko dalam melabur dalam logam berharga, termasuk:

Manfaat

  • Ia menyediakan cara untuk mengimbangi inflasi. Kadar pertumbuhan harga logam berharga biasanya sama atau lebih tinggi daripada kadar inflasi.    
  • Ia merupakan aset fizikal yang dapat diraba dan objek fizikal, jadi ia mempunyai nilai di luar pasaran kewangan, seperti barang kemas atau kegunaan industri.
  • Mereka adalah pelaburan yang sangat cecair, bermaksud mereka boleh diubah menjadi tunai dengan cepat.
  • Memberikan diversifikasi portfolio kerana harga logam berharga tidak selalu mengikuti trend yang sama dengan pasaran saham atau bon.

Risiko

  • Jika anda memegang logam fizikal, anda perlu membayar untuk penyimpanan dan insurans, dan terdapat risiko kecurian.
  • Volatiliti harga adalah salah satu risiko. Harga semasa logam berharga boleh dipengaruhi oleh banyak pembolehubah, seperti keadaan ekonomi, permintaan pelabur, penawaran dan permintaan komoditi, dan inflasi.
  • Pelaburan dalam bar emas bukan fizikal, seperti saham, dana dagang bursa, dan dana patuh syariah, mempunyai faktor risiko yang berbeza. Contohnya, jika sebuah syarikat perlombongan mengalami belanja berlebihan disebabkan masalah kewangan atau pengurusan yang lemah, harga saham mungkin jatuh.
  • Kenaikan kriptowangan membawa ancaman baru kepada pasaran logam berharga. Memandangkan kriptowangan mempunyai sifat pelaburan yang sama seperti emas dan perak, ia akan mengekang harga logam berharga.
  • Logam berharga tidak mempunyai aliran tunai. Berbeza dengan saham dan bon, logam berharga tidak membayar dividen atau faedah. Ini bermakna pertumbuhan harga adalah faktor tunggal yang menentukan pulangannya.

Ringkasan

Melabur dalam logam berharga adalah cara tradisional untuk mencipta peluang dan memberikan kestabilan jangka panjang dalam pelaburan. Melabur dalam logam berharga dapat membantu melindungi daripada ketidaktentuan pasaran atau prestasi buruk pelaburan lain dalam portfolio yang diversifikasi.

Walaupun melabur dalam logam berharga mungkin tidak sesuai untuk semua orang, ia adalah strategi diversifikasi yang patut dipertimbangkan. Jika anda sedang mempertimbangkan pilihan pelaburan anda, anda boleh mempertimbangkan kelebihan logam berharga. Selepas memahami sepenuhnya dan memastikan bahawa risiko yang terlibat dalam pelaburan adalah sesuatu yang boleh anda tanggung, anda boleh mempertimbangkan untuk memasukkan mereka dalam portfolio pelaburan anda.

[Penafian] Artikel di atas adalah pendapat peribadi semata-mata dan tidak bertujuan sebagai nasihat pelaburan. Hanya untuk tujuan pembelajaran bersama dan berkongsi. Tiada jaminan secara terus atau tersirat mengenai ketepatan atau kelengkapannya. Sesiapa yang bergantung kepada maklumat, idea, atau data yang terkandung dalam artikel ini melakukannya sepenuhnya atas risiko mereka sendiri.