Perdagangan Kripto - Segala yang perlu anda ketahui mengenai kriptowangan di Malaysia

Kategori: Dagangan Kripto  

Tag: Kriptowangan  

Tarikh terbitkan: 2023-11-14

Kriptowangan semakin popular, tetapi apakah sebenarnya mereka dan bagaimana cara untuk membelinya? Ini adalah segala yang perlu anda ketahui mengenai membeli dan menggunakan kriptowangan di Malaysia.

Jadual Kandungan

1. Kripto Malaysia - Apakah kriptowangan?
2. Bagaimana kriptowangan Berfungsi?
3. Contoh kriptowangan di Malaysia
4. Membeli vs Perdagangan kriptowangan di Malaysia
5. Cara Mem beli kriptowangan di Malaysia
● 5.1 Pilih Bursa atau Broker Kripto
● 5.2 Cipta dan Sahkan Akaun Anda
● 5.3 Dana akaun anda
● 5.4 Tempatkan pesanan
● 5.5 Pilih Kaedah Simpanan
6 Cara Perdagangan kriptowangan di Malaysia
● 6.1 Daftar Akaun FXCM
● 6.2 Dana akaun anda
● 6.3 Mula Berdagang
7 Soalan Lazim (FAQ)
● 7.1 Adakah kriptowangan Sah di Malaysia?
● 7.2 Adakah Malaysia mengenakan cukai ke atas kriptowangan?
● 7.3 Adakah risiko yang berkaitan dengan kriptowangan di Malaysia?

Kripto Malaysia - Apakah kriptowangan?

Kriptowangan, atau kripto secara ringkasnya, adalah jenis mata wang elektronik yang menggunakan teknologi kriptografi untuk menjaga keselamatan transaksi. Ia berdasarkan sistem terdesentralisasi untuk merekodkan transaksi dan menerbitkan unit-unit baru, yang bermaksud ia tidak di bawah kawalan mana-mana kerajaan atau pihak berkuasa pusat. Contoh yang paling terkenal bagi kriptowangan adalah Bitcoin, yang dicipta pada tahun 2009 dan mulai digunakan pada tahun 2010. Sejak itu, banyak kriptowangan lain telah dicipta seperti Ethereum, Ripple, dan Litecoin.

Kripto Malaysia Apakah kriptowangan

Untuk menggunakan kripto, anda pertama-tama perlu menukar mata wang tempatan anda kepada token - proses yang perlu dilakukan melalui platform pertukaran. Setelah anda membeli token tersebut, anda boleh menggunakannya untuk membeli barang dan perkhidmatan dalam talian atau bahkan mula melabur dan berdagang.

Kriptowangan masih dalam peringkat awal perkembangannya, jadi terdapat banyak ketidakpastian mengenai kebolehcapaian jangka panjangnya. Walau bagaimanapun, dengan penerimaan yang semakin meluas, mereka boleh menjadi sebahagian penting dalam ekonomi global.

Bagaimana kriptowangan Berfungsi?

Kriptowangan berdasarkan teknologi blockchain. Blockchain pada dasarnya merupakan buku besar digital transaksi yang disalin dan diedarkan ke seluruh rangkaian sistem komputer untuk menjadikannya mustahil untuk digodam dan menipu sistem. Unit kriptowangan dicipta melalui proses yang disebut penambangan, yang melibatkan penggunaan kuasa komputer untuk menyelesaikan masalah matematik yang rumit dan mendapatkan koin sebagai ganjaran.

Kriptowangan telah dienkripsi secara lalai dan boleh dipindahkan menggunakan alamat atau kunci awam yang diberikan. Mereka tidak mempunyai bentuk fizikal, jadi mereka boleh bertukar secara langsung dalam talian tanpa perlu perantara seperti bank.Sebagai catatan tambahan, kriptowangan tidak mempunyai nilai intrinsik sama sekali. Nilai yang dilihat oleh orang ramai datang dari keyakinan mereka terhadap mata wang tersebut, yang menjadikannya sangat mudah berubah dan sangat spekulatif. Pakar-pakar mengesyorkan agar anda hanya melabur wang dalam kriptowangan yang anda mampu untuk rugi.

Pertukaran kriptowangan membolehkan anda membeli dan menjual kriptowangan dengan mata wang digital lain atau wang fiat (wang undang-undang yang dinyatakan oleh kerajaan seperti MYR).

Contoh kriptowangan di Malaysia

 • Bitcoin (BTC)
 • Litecoin (LTC)
 • Ethereum (ETH)
 • XRP (XRP)
 • Solana (SOL)
 • Cardano (ADA)

Bagaimana kriptowangan Berfungsi

Membeli vs Perdagangan kriptowangan di Malaysia

Jika anda ingin menjana pendapatan melalui kriptowangan, adalah penting untuk memilih strategi yang betul. Anda boleh membeli dan menyimpan untuk jangka masa panjang, atau anda boleh berdagang pada perubahan harga yang tinggi dan rendah. Kedua-dua tidak dijamin akan memberikan keuntungan, tetapi perdagangan dengan konsisten memerlukan tahap kemahiran yang lebih tinggi dan lebih banyak masa sebagai gantinya untuk margin keuntungan yang baik.

Membeli dan menyimpan kriptowangan adalah strategi bagi kebanyakan pemula yang boleh membawa kepada keberuntungan yang lebih baik. Sebagai contoh, jika anda membeli Bitcoin semasa pasaran bullish pada harga terendahnya, ia berpotensi menjadi keuntungan yang besar apabila pasaran bear tiba. Terdapat manfaat dalam membeli dan menyimpan kriptowangan sebagai strategi pelaburan, tetapi memilih kriptowangan yang betul tidaklah semudah itu. Ribuan kriptowangan berada dalam pasaran pada masa ini, dan boleh sukar untuk menentukan kriptowangan yang betul untuk pelaburan jika penyelidikan yang sewajarnya tidak dilakukan. Walaupun terdapat manfaat yang mungkin, adalah penting untuk mengambil kira risiko apabila membeli kriptowangan kerana tidak ada jaminan dalam pasaran yang begitu volatile.

Berbanding dengan perdagangan kriptowangan, membeli dan menyimpan adalah cara yang lebih mudah dan ringkas untuk mendapatkan keuntungan dalam strategi jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, ia boleh mengambil masa beberapa bulan atau malah tahun untuk melihat hasil sejak pembelian awal. Salah satu perbezaan antara kedua-duanya adalah apabila membeli kriptowangan, anda memiliki token tersebut secara mutlak sementara perdagangan berspekulasi mengenai pergerakan harga kriptowangan tanpa perlu memiliki token tersebut. Kelebihan dalam perdagangan ini adalah tidak perlu bimbang mengenai penyimpanan kriptowangan dan tindakan seperti pencurian atau penjenayah siber tidak akan berlaku. Perbezaan signifikan lain antara membeli dan perdagangan kriptowangan adalah perdagangan boleh menjadi jangka pendek atau jangka panjang pada bila-bila masa bergantung kepada pandangan anda, sementara membeli kriptowangan hanya boleh menjadi jangka panjang, yang biasanya terpaksa menyimpan kriptowangan dan berharap ia dapat meningkat nilai di masa depan untuk membuat margin keuntungan.

Bagi peniaga kriptowangan, anda boleh menempatkan diri dalam arah mana sahaja dan mengambil peluang untuk berdagang secara arah. Sebagai contoh, dengan berdagang Bitcoin secara margin atau menggunakan pelbagai jenis leverage, anda boleh mengambil keuntungan daripada pergerakan harga dalam pasaran sambil meminimumkan pelaburan anda. Fleksibiliti ini boleh menjadi cara yang baik untuk melabur dalam Bitcoin, terutamanya apabila harga adalah sangat berubah-ubah. Akhirnya, perdagangan kriptowangan secara aktif membolehkan penggunaan pesanan masuk, berhenti rugi, pesanan had untung, dan teknik pengurusan risiko yang tidak mungkin dilakukan apabila hanya membeli Bitcoin sahaja.

Pada akhirnya, tidak ada jawapan sejagat mengenai sama ada anda patut membeli atau berdagang kriptowangan. Ia bergantung sepenuhnya kepada situasi, seperti masa yang tersedia, kemahiran, dan pengetahuan anda. Menjadi seorang peniaga yang berjaya memerlukan kerja keras dan dedikasi, tetapi ia boleh menjadi amat memuaskan jika anda sentiasa berpegang pada strategi anda.

Bagaimana Cara Membeli kriptowangan di Malaysia

Bagaimana Cara Membeli kriptowangan di Malaysia

Setelah memahami apa itu kriptowangan dan bagaimana ia berfungsi, anda boleh membeli, melabur, atau berdagang kriptowangan sendiri, dan kami akan pandu anda bagaimana untuk melakukannya di sini. Pertama-tama, kriptowangan tidak boleh dibeli dengan mudah di mana-mana sahaja, terdapat hanya beberapa cara yang termasuk membeli kriptowangan dari pertukaran kripto atau platform perdagangan dalam talian.

Jika anda baru mula melabur dalam kriptowangan, ia boleh agak membingungkan pada mulanya. Tetapi mengikuti lima langkah mudah ini akan membantu anda memulakan dengan cepat.

 1. Pilih Pertukaran Kripto atau Broker

Kriptowangan adalah pelaburan yang menarik dan kompleks, tetapi itu tidak bermakna anda perlu menjadi seorang pakar untuk memulakan. Malah, beberapa pertukaran kripto terbaik dan paling popular menawarkan antara muka yang mudah untuk pelabur baru untuk terlibat.

Untuk membeli kriptowangan, anda perlu memilih broker atau pertukaran kripto. Walaupun kedua-dua pilihan itu membolehkan anda membeli kripto, terdapat beberapa perbezaan penting antara mereka yang perlu diambil kira.

Broker kriptowangan biasanya lebih mesra pengguna daripada pertukaran dan boleh menyediakan lebih banyak kestabilan dan keselamatan semasa berdagang. Di sisi lain, pertukaran menawarkan lebih banyak likuiditi dan sering kali mempunyai yuran yang lebih rendah. Adalah penting untuk memilih platform yang betul untuk keperluan anda sebelum memulakan sebarang pelaburan!

Satu nota penting: Sebelum anda mula membeli kriptowangan, pastikan pertukaran atau broker anda membenarkan pindahan dan pembelian fiat. Sesetengah pertukaran hanya membenarkan anda membeli kripto menggunakan kripto lain, jadi anda mungkin perlu mencari pertukaran lain untuk melabur dalam token di platform tersebut.

 1. Cipta dan Sahkan Akaun Anda

Selepas memilih broker atau pertukaran kriptowangan, anda boleh mendaftar untuk membuka akaun di platform mereka. Bergantung kepada platform, anda mungkin perlu mengesahkan identiti anda kerana ini adalah langkah penting untuk mencegah penipuan dan identiti palsu.

Sebelum anda menyelesaikan proses pengesahan, anda mungkin tidak dapat melakukan transaksi kriptowangan. Platform tersebut mungkin meminta anda menghantar salinan lesen memandu atau pasport anda, atau bahkan selfie untuk sepadankan dengan dokumen yang anda hantar.

 1. Dana Akaun Anda

Untuk membeli kripto, anda perlu memastikan anda mempunyai dana yang tersedia dalam akaun anda. Anda boleh mendepositkan wang ke dalam akaun kripto anda dengan menghubungkan akaun bank anda atau cara pembayaran dalam talian lain. Bergantung kepada platform dan kaedah pembayaran, anda mungkin perlu menunggu beberapa hari sebelum menggunakan wang yang anda deposit untuk membeli kriptowangan.

 1. Tempatkan Pesanan

Anda biasanya boleh meletakkan pesanan dengan klik butang di platform broker atau pertukaran anda. Anda boleh membeli kripto pilihan anda dengan hanya beberapa klik selepas memilih jumlah kripto, jenis pesanan, dan sebagainya.

 1. Pilih Kaedah Simpanan

Selepas membeli kriptowangan anda, anda perlu menyimpan kunci peribadi kepada aset kripto anda untuk melindunginya dari pencurian dan penjenayah siber. Walaupun beberapa pertukaran atau broker mempunyai dompet kripto yang terintegrasi dalam platform mereka, anda boleh memindahkannya ke lokasi yang lebih selamat jika anda tidak suka dengan penyedia atau platform pertukaran tersebut.

Cara terbaik untuk menyimpan kriptowangan anda adalah dengan menggunakan dompet kriptowangan. Terdapat dua jenis dompet yang penting:

Dompet panas (Hot wallet): "Dompet panas" bersambungan dengan internet dan boleh diakses melalui penyemak imbas web atau telefon anda. Anda boleh menghantar kriptowangan dari dompet pertukaran anda ke dompet panas anda jika perlu untuk penyimpanan berasingan. Ia menggunakan perisian dalam talian untuk melindungi kunci peribadi kepada aset kripto anda.

Dompet sejuk (Cold wallet): Dompet sejuk tidak bersambungan dengan internet seperti dompet panas. Mereka juga dikenali sebagai dompet perkakasan yang kelihatan serupa dengan pemacu USB. Mereka dianggap lebih selamat daripada dompet panas kerana bergantung kepada peranti elektronik luar talian, jadi mereka tidak terlalu rentan kepada penjenayah siber.

Cara Berdagang kriptowangan di Malaysia

Tindakan berspekulasi mengenai pergerakan harga kriptowangan melalui akaun perdagangan Kontrak untuk Perbezaan (CFD), atau membeli dan menjual kriptowangan asas melalui pertukaran, dikenali sebagai perdagangan kriptowangan.

Perdagangan CFD adalah jenis derivatif yang membolehkan anda berspekulasi mengenai pergerakan harga kriptowangan tanpa memiliki mata wang asas tersebut. Anda boleh membuka posisi long ('beli') jika anda percaya nilai kriptowangan akan meningkat, atau posisi short ('jual') jika anda percaya ia akan jatuh.

Kedua-duanya adalah produk yang menggunakan leverage, yang bermaksud anda hanya perlu deposit kecil - yang dikenali sebagai margin - untuk mendapatkan pendedahan penuh kepada pasaran asas. Kerana keuntungan atau kerugian anda masih diira berdasarkan saiz keseluruhan posisi anda, leverage memperbesar keuntungan dan kerugian.

Sama seperti membeli kriptowangan, langkah-langkah dalam perdagangan kriptowangan hampir sama kecuali perbezaan dalam perdagangan kripto: mereka tidak perlu menyimpan kriptowangan. Terdapat banyak broker kriptowangan yang tersedia untuk anda, tetapi tidak banyak yang selesa dan selamat digunakan seperti FXCM-Markets. Jika anda ingin memulakan perdagangan kriptowangan, FXCM adalah pilihan yang hebat. Dengan yuran yang rendah dan akses yang mudah, kami boleh membantu anda untuk berdagang kriptowangan yang paling popular seperti Bitcoin, Litecoin Ethereum, Bitcoin Cash. Jadi sama ada anda seorang pemula atau peniaga berpengalaman, FXCM adalah tempat yang sempurna untuk memulakan perjalanan anda ke dunia perdagangan kriptowangan!

Untuk berdagang kriptowangan di FXCM, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Daftar akaun FXCM

Untuk mencipta akaun FXCM, ikuti langkah melalui pautan untuk menyelesaikan proses permohonan.

 1. Dana akaun anda

Anda perlu memastikan anda mempunyai dana yang tersedia dalam akaun anda untuk berdagang kriptowangan. Anda boleh mendepositkan wang ke dalam akaun kripto anda dengan menghubungkan akaun bank anda atau melalui cara pembayaran dalam talian alternatif lain.

 1. Mula Berdagang

Setelah anda menyelesaikan semua langkah sebelum ini, anda boleh mula memulakan perjalanan perdagangan kripto segera! Namun, perlu diingatkan bahawa perdagangan kriptowangan boleh menjadi risiko, jadi anda perlu bertanggungjawab terhadap semua kerugian anda sendiri.

Soalan Lazim

Adakah kriptowangan Sah di Malaysia?

Pertukaran perkhidmatan atau aset kriptowangan di Malaysia tidak dilarang oleh mana-mana undang-undang. Walau bagaimanapun, kriptowangan bukan sah di Malaysia. Ini bermaksud kriptowangan tidak diiktiraf sebagai kaedah pembayaran yang sah.

Adakah Malaysia mengenakan cukai ke atas kriptowangan?

Dengan penerbitan baru-baru ini Panduan Mengenai Perlakuan Cukai Transaksi Mata Wang Digital oleh LHDN Malaysia, dokumen tersebut menyatakan bahawa "seseorang yang berdagang aktif dengan mata wang digital mungkin dianggap menghasilkan pendapatan dari aktiviti ini, oleh itu keuntungan dari perdagangan mata wang digital ini adalah dikenakan cukai. Sebaliknya, keuntungan yang diperoleh oleh individu yang berdagang secara occasional mungkin dianggap sebagai keuntungan modal yang tidak dikenakan cukai di Malaysia."

Secara ringkasnya, keuntungan modal merujuk kepada pendapatan yang anda peroleh melalui pelaburan manakala keuntungan pendapatan merujuk kepada pendapatan yang anda peroleh daripada urus niaga perniagaan atau perdagangan secara berkala. Dengan kata lain, jika anda melabur dalam kriptowangan dan menyimpannya untuk tempoh tertentu, maka anda tidak perlu membayar cukai. Manakala keuntungan pendapatan daripada urus niaga perniagaan dan perdagangan akan dikenakan cukai.

Adakah terdapat risiko dalam kriptowangan di Malaysia?

kriptowangan tidak dikawal selia oleh mana-mana bank pusat atau institusi kewangan. Oleh itu, nilai kriptowangan ditentukan semata-mata oleh penawaran dan permintaan. Ini bermaksud terdapat risiko bahawa nilai kriptowangan boleh jatuh pada bila-bila masa. Risiko ini lebih tinggi bagi mereka yang melabur dalam kriptowangan yang kurang dikenali.