10 Kesilapan Perdagangan CFD yang Perlu Dielakkan

Kategori: Dagangan CFD  

Tag: CFD trading Malaysia  

Tarikh terbitkan: 2023-12-18

Perdagangan CFD boleh memberikan keuntungan yang besar, tetapi juga boleh menjadi risiko pada masa yang sama. Apabila berurusan dalam perdagangan CFD, adalah sangat penting untuk belajar dari kesilapan dan mengelakkannya pada masa hadapan untuk menjadi seorang pedagang CFD yang berkembang.  

Berikut adalah 10 kesilapan perdagangan CFD yang anda perlu elakkan dengan sebaiknya. Baca hingga kesilapan terakhir kerana ia sangat penting untuk diketahui agar anda dapat membuat perbezaan besar antara pedagang CFD baru dan pedagang CFD berpengalaman.

1. Perdagangan Tanpa Rancangan
2. Tidak Mengawal Emosi Anda
3. Kelakuan Kawanan
4. Tidak Melakukan Penyelidikan Secara Terperinci dan Sempurna
5. Terlalu Banyak Leverage
6. Tidak Menggunakan Stop-loss
7. Sebarkan Risiko
8. Rugi Wang dalam Perdagangan yang Boleh Menguntungkan
9. Tidak Menulis Jurnal Perdagangan
10. Tidak Menggunakan Akaun Demo

 Perdagangan CFD

1. Perdagangan Tanpa Rancangan

Salah satu kesilapan terbesar yang boleh dilakukan oleh pedagang CFD baru adalah berdagang tanpa rancangan. Dalam persamaan, perniagaan yang berjaya bermula dengan rancangan perniagaan yang berjaya. Rancangan perniagaan yang berjaya haruslah merangkumi perkara seperti penyelidikan pasaran, strategi pemasaran dan jualan, serta penilaian risiko.

Dalam konteks perdagangan CFD, penyelidikan pasaran haruslah dijalankan sebelum anda berdagang. Rancangan perdagangan perlu disediakan untuk menentukan strategi perdagangan anda, seperti bilakah masuk dan keluar dari perdagangan, dan juga berapa banyak risiko yang akan diambil dalam setiap perdagangan. Tanpa rancangan, adalah sangat mudah untuk berasa terlalu tertekan oleh pasaran dan membuat keputusan yang buruk.

2. Tidak Mengawal Emosi Anda

Adalah biasa mengalami kerugian apabila anda berdagang CFD, mata wang kripto, atau indeks. Dalam situasi seperti ini, kebanyakan orang akan terjebak dalam perasaan tidak mahu rugi dan cuba mendapatkan keuntungan semula dengan berdagang lebih banyak. Namun, kebanyakan masa, daripada mendapat keuntungan untuk memotong kerugian, mereka biasanya mengalami lebih banyak kerugian daripada perdagangan. Ini kerana apabila anda terjebak oleh emosi yang kuat, adalah sangat sukar untuk berfikir secara objektif dan sebagai hasilnya, penilaian anda akan menjadi kabur.

Oleh itu, adalah sangat penting untuk kekal tenang dan mengawal emosi anda, terutama dalam situasi seperti ini. Ini tidak hanya berlaku dalam skenario negatif, malah juga benar untuk mereka yang terlalu teruja kerana mendapatkan banyak keuntungan dari perdagangan. Jika ini berlaku, sila tahan diri daripada berdagang lebih banyak sehingga anda tenang semula. Sebaliknya, adalah sangat mungkin untuk membuat keputusan buruk apabila anda berdagang secara emosional. Ia memerlukan anda untuk mempunyai kawalan yang baik ke atas emosi anda untuk menjadi mahir dalam perdagangan CFD.

Pedagang CFD baru

3. Kelakuan Kawanan

Kelakuan kawanan adalah satu istilah yang datang dari psikologi. Untuk menjelaskannya secara mudah, ia pada dasarnya bermaksud tingkah laku mengikut apa yang dilakukan oleh orang lain daripada membuat keputusan sendiri. Adakah anda pernah berada dalam situasi di mana orang memberitahu anda untuk membeli dan menyimpan saham daripada syarikat yang anda tidak benar-benar tahu, tetapi anda mempercayai mereka kerana semua orang lain juga berbuat perkara yang sama? Titiknya di sini bukanlah tentang tidak mempercayai orang lain atau sebagainya, sebaliknya anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri dan membuat keputusan sendiri apabila membuat setiap perdagangan tanpa pengaruh orang lain.

Fikirkan tentang semua pedagang atau pelabur pakar atau bertaraf dunia yang anda kenali, adakah anda fikir mereka mencapai kejayaan mereka dengan mengikut pendapat orang lain? Pastinya TIDAK! Oleh itu, adalah sangat penting untuk berfikir dan menganalisis secara objektif dengan cara anda sendiri sebelum membuat perdagangan anda.

Kelakuan kawanan

4. Tidak Melakukan Penyelidikan Secara Terperinci dan Sempurna

Ada beberapa kes di mana pedagang akan membuka atau menutup posisi berdasarkan firasat mereka tanpa melakukan penyelidikan. Sejujurnya, apa yang mereka lakukan bukanlah perdagangan, tetapi perjudian di bawah purdah perdagangan. Walaupun ia mungkin memberikan keuntungan pada sesetengah masa kerana nasib, adalah penting untuk mempunyai analisis data atau bukti sebelum membuat perdagangan jika anda benar-benar ingin menjadi pedagang yang berpengalaman.

Ada juga kes di mana orang cenderung melakukan penyelidikan dengan cara yang sangat "sempit," bermaksud tidak mengambil masa yang cukup untuk mendapatkan maklumat yang mencukupi untuk menyokong keputusan perdagangan anda. Penyelidikan haruslah dijalankan secara lebih mendalam untuk memahami pasaran dengan sebenar. Beberapa soalan yang anda mungkin ingin tanyakan kepada diri anda semasa penyelidikan anda:

Adakah pasaran dalam keadaan kestabilan yang tinggi atau dalam keadaan stabil?

Apa tren pasaran atau corak aset tertentu?

Sebarang faktor yang mungkin mempengaruhi harga aset seperti peristiwa ekonomi atau berita industri?

Apakah sentimen pasaran terhadap aset?

5. Terlalu Banyak Leverage

Walaupun penggunaan leverage adalah salah satu kelebihan dalam perdagangan CFD, perdagangan forex, dan perdagangan saham, ia juga boleh menjadi risiko pada masa yang sama. Ia adalah pedang bermata dua yang kebanyakan pedagang pemula cenderung lupa tentang akibat negatifnya dan hanya melihat hasil yang positif. Walaupun penggunaan leverage boleh meningkatkan keuntungan yang diperoleh, ia juga menguatkan kerugian jika perkara berjalan tidak baik.

Jadi, cara terbaik untuk memulakan penggunaan leverage adalah dengan memulakan dengan kecil untuk menjadi lebih familiar dengannya terlebih dahulu. Hanya setelah anda memahami bagaimana ia berfungsi, anda boleh meningkatkan leverage untuk mendapatkan lebih banyak keuntungan. Ia adalah penting untuk mengambil perhatian terhadap kerugian untuk menyediakan diri anda untuk situasi apabila perdagangan berlawanan dengan jangkaan anda.

6. Tidak Menggunakan Stop-loss

Menggunakan stop-loss adalah penting untuk menguruskan risiko dalam perdagangan CFD. Dengan menetapkan perintah stop-loss, anda boleh membatasi kerugian jika pasaran bergerak melawan anda. Sebagai contoh, ia boleh membantu menutup kedudukan anda secara automatik untuk meminimumkan risiko dengan memotong kerugian. Tanpa perintah stop-loss, anda boleh menanggung kerugian besar jika pasaran bergerak melawan anda.

Di sisi lain, anda juga boleh melampirkan had ke kedudukan anda, yang membantu menutup perdagangan anda secara automatik setelah mencapai jumlah keuntungan tertentu. Oleh itu, ia adalah alat yang sangat berguna bagi pedagang, dan ia adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk mengurangkan risiko perdagangan.

7. Sebarkan Risiko

Penyebaran risiko adalah salah satu kunci kejayaan dalam perdagangan CFD dan perdagangan atau pelaburan lain. Dengan m diversifikasi portofolio anda, anda boleh menyebar risiko di seluruh pasaran dan kelas aset yang berbeza. Ini akan membantu mengurangkan risiko keseluruhan portofolio anda sambil membenarkan anda mengambil peluang di pasaran.

Sebagai penjelasan, sebab mengapa diversifikasi portofolio dapat membantu mengurangkan risiko adalah kerana ia membenarkan aset lain untuk menutup kerugian aset yang satu atau beberapa yang mengalami kerugian daripada perdagangan. Seperti pepatah yang mengatakan, jangan meletakkan semua telur dalam satu bakul.

Sebarkan Risiko

8. Rugi Wang dalam Perdagangan yang Boleh Menguntungkan

Anda tidak sendirian jika anda membuat kesilapan ini. Institusi kewangan besar juga tidak terkecuali daripada kesilapan perdagangan rookie ini.

Berapa kali anda memasuki pasaran pada masa yang tepat, membuat keuntungan kertas yang baik, hanya untuk kehilangannya semua dengan pembalikan tiba-tiba? Adalah mungkin saya akan bertaruh lebih daripada sekali.

Kesalahan besar pertama yang anda mungkin lakukan dalam perdagangan pasaran kewangan adalah membiarkan perdagangan yang baik menjadi buruk. Namun, terdapat harapan. Persediaan adalah kunci untuk mengelakkan berulangnya kesilapan ini. Sebelum memasuki perdagangan, anda harus mempunyai rancangan yang jelas untuk bila harus keluar. Selain itu, anda benar-benar memerlukan banyak alasan untuk pergi.

Pedagang perlu mencipta strategi keluar perdagangan mereka sendiri yang membantu mereka mencapai matlamat, tanpa mengira bagaimana perdagangan itu berakhir.

Strategi keluar perdagangan adalah penting bagi mana-mana pedagang untuk memaksimumkan keuntungan dan meminimumkan kerugian. Berikut adalah tiga strategi keluar perdagangan yang mudah dan berkesan:

  • Stop Loss Menjejak: Stop loss menjejak adalah strategi di mana seorang pedagang menetapkan perintah stop loss pada peratusan tertentu atau jumlah dolar di bawah harga pasaran semasa. Apabila harga pasaran bergerak sesuai dengan perdagangan, perintah stop loss akan bergerak ke atas, menjejak di belakang harga pasaran semasa. Strategi ini membolehkan seorang pedagang mengunci keuntungan apabila pasaran bergerak sesuai dengan keuntungan mereka, sambil juga membatasi kerugian potensial mereka.
  • Perintah Ambil Keuntungan: Perintah ambil keuntungan adalah strategi di mana seorang pedagang menetapkan perintah jual pada peratusan tertentu atau jumlah dolar di atas harga pasaran semasa. Apabila harga pasaran mencapai tahap ini, perintah ini dilaksanakan, dan perdagangan ditutup dengan keuntungan. Strategi ini berguna bagi pedagang yang ingin mengunci keuntungan dan keluar dari pasaran setelah mencapai tahap keuntungan yang diinginkan.
  • Keluar Mengikut Masa: Keluar mengikut masa adalah strategi di mana seorang pedagang menetapkan had waktu tertentu untuk satu perdagangan. Jika perdagangan itu belum mencapai sasaran keuntungan atau tahap stop loss pada masa yang ditetapkan, pedagang akan keluar dari perdagangan tanpa mengira harga semasa. Strategi ini berguna bagi pedagang yang ingin menghadkan risiko mereka di pasaran dan mengelakkan daripada memegang kedudukan terlalu lama.

Penting untuk diingat bahawa tidak ada strategi yang sesuai untuk semua orang, dan pedagang perlu mempertimbangkan gaya perdagangan individu, tahap toleransi risiko, dan keadaan pasaran apabila memilih strategi keluar.

Menulis Jurnal Perdagangan

9. Tidak Menulis Jurnal Perdagangan

Jurnal perdagangan adalah sangat penting apabila melibatkan rekod perdagangan anda dan untuk menganalisis kesilapan atau kejayaan anda. Dengan menulis jurnal perdagangan, anda dapat merenungkan kesilapan perdagangan anda dan belajar daripadanya, sambil juga menyalin formula kejayaan daripada perdagangan yang menguntungkan.

Jurnal perdagangan anda haruslah mengandungi maklumat seperti:

  • Tarikh dan masa perdagangan
  • Aset yang diperdagangkan
  • Saiz kedudukan aset
  • Trend carta pada masa itu
  • Alasan mengapa anda berdagang pada masa itu

Kemudian, anda boleh merenung kembali dan menilai perdagangan tertentu yang tidak memenuhi jangkaan anda dan mengkaji konsep asas tentang alasan di sebaliknya untuk menjadi lebih baik dalam perdagangan CFD.

10. Tidak Menggunakan Akaun Demo

Akhir tetapi tidak kurang penting, tidak menggunakan akaun demo adalah kesilapan terbesar yang akan dilakukan oleh pedagang pemula. Bayangkan apa yang akan terjadi jika saya memberitahu anda bahawa terdapat tempat di mana anda boleh belajar untuk berdagang secara percuma, dan anda tidak perlu membayar sebarang sen walaupun jika anda mengalami kerugian dalam perdagangan?

Ia adalah benar-benar betul apabila anda menggunakan akaun demo untuk simulasi perdagangan untuk mendapatkan pengalaman secara percuma. Posisi carta adalah mengikut skenario kehidupan sebenar, jadi apabila anda menguasai kemahiran perdagangan CFD anda dalam akaun demo, anda boleh melangkah terus ke dalam perjalanan perdagangan.

Salah satu platform yang paling boleh dipercayai untuk mencipta akaun demo perdagangan di Malaysia adalah FXCM. Bukan sahaja ia percuma, anda boleh mendapatkan pengalaman perdagangan kehidupan sebenar dengan segera jika anda benar-benar serius dalam usaha anda untuk belajar perdagangan CFD.

Kesimpulan

Perdagangan CFD adalah cara hebat untuk mendapatkan keuntungan, tetapi melibatkan risiko yang tinggi. Untuk menjadi berjaya dalam perdagangan CFD, adalah penting untuk memahami pasaran, menggunakan pengurusan risiko yang betul, dan berlatih dengan akaun demo untuk mendapatkan pengalaman. Walaupun kesilapan biasa dalam perdagangan CFD telah dibincangkan di atas, adalah sangat mungkin anda tidak dapat mengelakkannya sepenuhnya kerana setiap orang membuat kesilapan, tetapi bahagian yang paling penting adalah untuk belajar daripada kesilapan dan mengubahnya menjadi pengalaman anda.