Panduan Asas untuk Memulakan Perdagangan Indeks: Apakah Itu Indeks?

Kategori: Dagangan CFD  

Tag: Trading Indices Malaysia  Trading Indices  Indices  

Tarikh terbitkan: 2023-12-30

Indeks menyediakan pendekatan yang mudah dan berpatutan untuk mendapatkan akses kepada pasaran kewangan. Ketahui tentang pelaburan dalam indeks penting seperti S&P 500, FTSE 100, dan DAX 40. Fahami apakah perdagangan indeks itu. Ketahui tentang faktor-faktor yang boleh memberi kesan kepada harga indeks serta beberapa risiko yang berkaitan dengan perdagangan mereka.

Jadual Kandungan

 • Apakah Makna Indeks?
 • Mengapa Anda Perlu Berdagang Indeks?
 • Indeks Mana yang Boleh Didagangkan?
 • ETF dan Indeks
 • Apa yang Mempengaruhi Harga Indeks?
 • Bagaimana Memulakan Pelaburan dalam Indeks
 • Risiko Berkaitan dengan Perdagangan Indeks
 • Ucapan Penutup
 • Soalan Lazim (FAQ)

Apakah Makna Indeks?

Indeks merujuk kepada kumpulan aset seperti ekuiti, yang merupakan instrumen kewangan yang menyediakan cara untuk mendapatkan akses kepada mereka. Ekuiti pula adalah jenis sekuriti yang mewakili kepemilikan sebahagian daripada syarikat yang menerbitkannya. Mereka juga dikenali sebagai saham.

Pelbagai indeks memantau pelbagai aset. Sebagai contoh, indeks FTSE China A50 (China50) terdiri daripada ekuiti yang dipilih dari Bursa Saham Shanghai dan Bursa Saham Shenzhen, manakala indeks ASX 200 (AUS200) terdiri daripada 200 syarikat terbesar yang tersenarai di Bursa Saham Australia.

Apakah Makna Indeks

Mengapa Anda Berdagang Indeks?

Terdapat banyak kelebihan dalam berdagang indeks, salah satunya adalah kemudahan. Pelabur dapat membeli pelbagai ekuiti yang terdiversifikasi dalam satu transaksi. Sebagai contoh, jika anda ingin melabur dalam saham biru Amerika tetapi sukar untuk memutuskan syarikat mana yang hendak dipilih, anda boleh membeli saham Dow Jones Industrial Average (DJIA), sebuah dana indeks yang menjejaki harga 30 syarikat terkenal, dari McDonald's (MCD) hingga JP Morgan (JPM).

Keupayaan untuk berdagang indeks secara berterusan membuatnya menarik. Secara relatif, ini lebih baik daripada berdagang dalam ekuiti individu, yang sering terhad oleh waktu perdagangan bursa pilihan anda.

Kerana indeks tersedia sebagai CFD (Kontrak untuk Perbezaan), mereka boleh didagangkan sepanjang masa. Penggunaan leverage untuk meningkatkan risiko-pulangan dan pilihan untuk menjual saham jika anda percaya pasaran terlalu mahal.

Kerana indeks terdiri daripada pelbagai aset, anda boleh menggunakannya untuk mengurangkan risiko yang terlibat dalam membeli satu saham, yang akan memberi kesan besar kepada pulangan keseluruhan portofolio pelaburan anda.

Indeks Mana yang Boleh Didagangkan?

Indeks yang sering didagangkan adalah indeks rujukan terkenal dari bursa saham utama di seluruh dunia.

 • Indeks NASDAQ 100: Mengikuti 100 syarikat terbesar dan paling sibuk di Amerika Syarikat yang tersenarai di NASDAQ. Ia mempunyai banyak saham teknologi.
 • Indeks S&P 500: Memantau prestasi saham 500 syarikat terbesar yang tersenarai di Amerika Syarikat.
 • Indeks FTSE 100: Memantau harga saham 100 syarikat teratas yang tersenarai di Bursa Saham London. Dikenali secara tidak rasmi sebagai "Footsie".
 • Indeks Dax 40: 40 syarikat terbesar dan paling cecair yang tersenarai di Bursa Saham Frankfurt termasuk di dalamnya.
 • Indeks Nikkei 225: Indeks rujukan Bursa Saham Tokyo termasuk saham daripada 225 syarikat dengan pendedahan kepada pasaran Asia.

ETF dan Indeks

ETF dan Indeks

Dalam dunia pelaburan, Dana Yang Diniagakan di Bursa (ETF) dan indeks berkait rapat. Mari kita meneroka hubungan di antara keduanya dan bagaimana mereka berkaitan.

Sebuah indeks seperti S&P 500 atau Dow Jones Industrial Average adalah satu tolok ukur yang mewakili segmen tertentu dalam pasaran. Biasanya, ia terdiri daripada pilihan saham atau aset kewangan lain yang bertujuan untuk memberikan gambaran keseluruhan prestasi segmen pasaran itu. Indeks biasanya dicipta dan dikekalkan oleh institusi kewangan atau penyedia indeks.

Di sisi lain, ETF merupakan dana pelaburan yang diniagakan di bursa saham, serupa dengan saham individu. ETF direka untuk menjejaki prestasi indeks asas, komoditi, sektor, atau kelas aset. Mereka dicipta untuk meniru pulangan daripada tolok ukur masing-masing. Pada dasarnya, ETF bertujuan untuk memberikan pelabur pendedahan terhadap prestasi aset asas tanpa memiliki aset tersebut secara langsung.

Hubungan antara ETF dan indeks dapat difahami melalui cara berikut:

 1. Indeks sebagai Rujukan: ETF sering menggunakan indeks sebagai titik rujukan untuk strategi pelaburan mereka. Contohnya, sebuah ETF yang menjejaki S&P 500 akan memegang portfolio saham yang hampir meniru komposisi dan pengagihan indeks tersebut. ETF bertujuan untuk meniru pulangan indeks, sama ada dengan memegang semua komponen indeks atau menggunakan strategi lain seperti samplen atau optimisasi.
 2. Penyesuaian Prestasi: ETF berusaha untuk sepadan dengan prestasi indeks asas mereka. Ini bermakna jika indeks meningkat dengan kadar tertentu, ETF sepatutnya juga meningkat dengan kadar yang sama (dikurangkan dengan yuran dan kesilapan jejak). Matlamatnya adalah untuk memberi pelabur cara yang kos-efektif untuk mendapatkan pendedahan kepada segmen pasaran tertentu.
 3. Pelbagai dan Liputan Pasaran: ETF menawarkan pelabur keupayaan untuk membahagikan pegangan mereka di seluruh pelbagai aset atau sektor dengan melabur dalam satu ETF tunggal. Indeks asas menyediakan kerangka untuk pelbagai ini. Contohnya, sebuah ETF yang menjejaki indeks ekuiti global akan memberi pendedahan kepada pelbagai syarikat di pelbagai kawasan dan sektor.
 4. Keterbukaan: Sama-sama ETF dan indeks biasanya menawarkan keterbukaan kepada pelabur. Indeks mendedahkan komponen dan metodologi mereka, membolehkan pelabur memahami bagaimana mereka dibina. ETF, yang direka untuk menjejaki indeks, sering mendedahkan pegangan mereka dan menyediakan maklumat tentang komposisinya secara harian. Keterbukaan ini membolehkan pelabur menilai kesesuaian dan pendedahan risiko ETF.
 5. Perdagangan dan Likuiditi: ETF, yang diniagakan di bursa saham, memberikan pelabur fleksibiliti untuk membeli dan menjual saham sepanjang hari perdagangan, sama seperti saham individu. Likuiditi ETF sering disokong oleh likuiditi asas indeks yang ia jejaki. Jika indeks terdiri daripada aset yang sangat cair, ETF yang menjejaki indeks itu cenderung mempunyai volume perdagangan yang baik dan spreads bid-ask yang ketat.

Secara ringkasnya, ETF menawarkan cara yang murah untuk menjejaki dan berdagang indeks penting. ETF dan indeks saling berkaitan dalam erti bahawa ETF menggunakan indeks sebagai penanda aras untuk meniru prestasi mereka. ETF menyediakan pelabur dengan kenderaan yang mudah dan boleh diperdagangkan untuk mendapatkan pendedahan kepada prestasi indeks atau segmen pasaran tertentu. Indeks berfungsi sebagai titik rujukan untuk membina dan menjejaki portfolio ETF, memastikan kesepadanan dengan strategi pelaburan yang diinginkan.

Apakah yang Mempengaruhi Harga Indeks?

Harga indeks ditentukan oleh nilai aset yang termasuk dalam indeks tersebut, seperti saham-saham tertentu. Jika kos aset-aset asas itu meningkat, nilai indeks juga akan meningkat.

Saham-saham individu akan mempengaruhi secara sedikit pada nilai keseluruhan indeks, tetapi kerana wang disebarkan dengan rata di antara banyak posisi, perubahan harga yang signifikan dalam mana-mana saham tunggal sepatutnya tidak memberi kesan signifikan kepada nilai keseluruhan indeks.

Perubahan harga indeks biasanya berubah mengikut suasana hati pelabur secara umum. Ini bergantung pada penilaian tentang bagaimana pembolehubah-pembolehubah peringkat tinggi, seperti kadar faedah, inflasi, tahap pekerjaan, dan peristiwa geopolitik, mungkin mempengaruhi ekonomi atau sektor yang dijejaki oleh indeks itu. Kadar faedah adalah kos yang dibayar oleh individu atau perniagaan untuk meminjam atau meminjamkan wang dan biasanya dinyatakan sebagai peratusan.

Pelaburan dalam Indeks

Bagaimana Memulakan Pelaburan dalam Indeks

Penggunaan produk CFD atau ETF merupakan cara yang paling mudah untuk berdagang indeks. Anda boleh memulakan membeli dan menjual indeks sebaik sahaja membuka akaun dengan broker yang menawarkan pasaran produk-produk sebegini. Salah satu broker terkemuka yang menawarkan perdagangan dalam indeks adalah FXCM.

Anda akan mula menyedari bahawa terdapat tempoh tertentu dalam sehari di mana harga indeks lebih berubah-ubah apabila anda mula memantau mereka. Kebiasaannya, volatiliti ini berlaku pada permulaan atau akhir hari untuk pasaran asas.

Anda boleh memulakan pelaburan dalam indeks dengan mengambil langkah-langkah berikut:-

 1. Isi permohonan atas talian untuk membuka Akaun Langsung.
 2. Lakukan perdagangan pertama anda selepas membiayai akaun.
 3. Terokai tawaran indeks platform perdagangan.

Belum bersedia untuk membuka akaun?

Merasakan platform dengan mendaftar untuk Akaun Latihan Percuma.

Risiko yang Berkaitan dengan Perdagangan Indeks

Pasaran bergerak ke arah yang bertentangan dengan ramalan awal anda adalah bahaya utama indeks dagangan. Ini adalah risiko yang melekat dalam perdagangan, itulah sebabnya mengapa semua pelabur perlu memahami sepenuhnya aset yang mereka dagangkan.

Perdagangan CFD yang menggunakan leverage membawa risiko kerugian yang lebih besar daripada yang biasa pelabur kenali. Ini boleh menyebabkan perdagangan emosional dan lebih banyak kesilapan.

Kesimpulan

Memilih untuk mengikuti pasaran daripada cuba untuk melebihi prestasi pasaran adalah keperluan dalam pelaburan dalam indeks. Tiada jaminan bahawa memilih syarikat-syarikat individu akan menghasilkan pulangan lebih tinggi daripada sebuah indeks, dan strategi pelaburan pasif yang digunakan dalam perdagangan indeks mengakibatkan kurang masa dihabiskan untuk penyelidikan dan pengurusan portfolio. Oleh itu, adalah wajar bahawa ramai pelabur menyertakan indeks dalam portfolio mereka kerana kos yang lebih rendah dan peluang untuk mempelbagaikan portfolio, selain daripada kos yang lebih rendah.

Untuk maklumat lanjut tentang pelaburan dalam indeks, layari laman indeks FXCM

Soalan Lazim (FAQ)

Adakah indeks merupakan pilihan pelaburan pertama yang sesuai?

Indeks dilengkapi dengan kepelbagaian bawaan, menjadikannya pilihan yang kukuh untuk pelabur baru. Secara teorinya, kepelbagaian boleh membantu pelabur mematuhi pelan jangka panjang mereka dengan mengagihkan risiko dan menyamakan ganjaran.

Apakah kelebihan menggunakan leverage semasa perdagangan indeks?

Semasa memperdagangkan indeks untuk pertama kali, anda hanya pelabur yang paling berpengalaman sepatutnya mempertimbangkan penggunaan leverage. Pelabur sepatutnya memprioritikan pembelajaran mengenai ciri-ciri pasaran baru semasa memperdagangkannya. Leverage boleh menyebabkan perubahan P&L yang boleh mengalihkan pelabur dari matlamat jangka panjang mereka. Anda boleh menetapkan akaun anda untuk berdagang tanpa leverage dengan broker yang dipercayai.

Indeks mana yang paling tepat mengukur prestasi keseluruhan pasaran saham?

Indeks S&P 500 sering dianggap oleh pelabur dan analis sebagai petunjuk yang paling boleh dipercayai tentang bagaimana keseluruhan pasaran saham berfungsi. Walaupun semua saham diniagakan di pasaran Amerika Syarikat, mereka sering merupakan saham syarikat-syarikat antarabangsa utama dengan pelbagai pelanggan, seperti Coca-Cola (KO), Microsoft (MSFT), dan Exxon Mobil (XOM).

[Penafian] Artikel-artikel di atas adalah pendapat peribadi semata-mata dan tidak bertujuan sebagai nasihat pelaburan. Hanya untuk tujuan pembelajaran dan perkongsian bersama. Tidak ada jaminan secara nyata atau tersirat berkenaan dengan ketepatan atau kelengkapkan maklumat yang dinyatakan di atas. Sesiapa yang bergantung pada maklumat, idea, atau data yang terkandung dalam artikel ini melakukannya sepenuhnya atas risiko mereka sendiri.